Ay Tutulması

Ay – Yer – Güneş dizilişi gerçekleştiğinde (Bu durum, bir güneş tutulmasından yaklaşık 14-15 gün sonra gerçekleşir) Dolunay evresindeki Ay Yerkürenin Güneş’e gore ters tarafında oluşan gölgesinden geçer.

Yer’in gölgesi, Güneş’ten gelen ışığın geometrisine gore iki bölgeden oluşur. Tam gölge (Umbra) konisi ve Yarı Gölge(Penumbra) konisi

Şekil 1.41

Şekil 1.41 Ay tutulmasının oluşumu



Şekil 1.42

Şekil 1.42 Ay tutulması türleri



Dolunay evresindeki Ay, yörüngesinde dolanırken Yer’in gölge konisi içinden geçer.

• Eğer, Tam Gölge Konisi içinden geçerse Tam Ay Tutulması oluşur.

• Eğer, Ay’ın bir kısmı Tam Gölge Konisi içinden geçerse Parçalı Ay Tutulması oluşur.

• Eğer, Ay Yarı gölgenin içinden geçerse Yarı Gölgeli Ay Tutulması oluşur.

Ay, sadece Tam Tutulma sırasında doğrudan Güneş ışığı almaz. Diğer tutulmalar sırasında az da olsa Güneş ışığı alacağı için tutulma gözlemi zorlaşır.



Şekil 1.43

Şekil 1.43: Tam Ay Tutulması sırasında arka arkaya çekilmiş fotoğraflardan oluşturulmuş bir tutulma hikayesi.


Tam Ay Tutulması sırasında Ay neden bakır renkli görünür ?

Dolunay evresindeki Ay, tam gölge konisine girdiğinde üzerine Güneş ışığı düşmeyeceği, yansıma olamayacağı için de gözlenemeyeceği düşünülebilir. Ancak durum böyle değildir. Yer atmosferi güneş ışıkların kırılmasına neden olur. Ayni zamanda kısa dalga boylu (mavi bölgedeki ) ışınımlar saçılma sonucu atmosfer tarafından alıkonur. Bunun sonucunda Güneş’in kırmızı ışığı daha az soğurulur ve saçılır ve kırılarak Ay yüzeyine kadar ulaşabilir ve Ay yüzeyi tam tutulma sırasında “kızıl” ya da “bakır” renkte görülür.

Ay tutulması, tutulmanın gerçekleştiği saatlerde gece olan yerlerde konumuna gore kısa ya da uzun sure gözlenir. Tam tutulma süresi 1-3 saat sürebilir.

Tutulmaların Tekrarı

Bir tutulmanın 6585 gün sonra aynı şekilde tekrar meydana geleceği Babilliler tarafından hesap edilmiştir. Bu süreye, bir "Saros dönemi" denir. Bu süre 18 yıl 11 gündür.

Saros döneminin neyi ifade ettiğini daha iyi anlamak için birbirine eşit iki tutulmanın hangi koşullar altında meydana gelebileceğine bakmak gerekir. Genel olarak bir tutulmanın olabilmesi için Ay'ın yeniay veya dolunay evresinde olması, düğümlerden birinden geçmesi gerekir.

Ay’ın bir düğüm noktasından ardarda iki geçişi arasındaki süreye Ejderel Ay denir. Bu sure 27.2122 gündür. Ay, bir düğüm noktasından geçtikten bir ejder ayı sonra tekrar aynı düğüm noktasından geçer.

Ay’ın yörüngesi üzerindeki enberi noktasından ardarda iki geçişi arasındaki süreye Ayrıksıl Ay denir. Bu sure 27.5545 gündür. Ay, enberi noktasından geçtikten bir ayrıksıl ay sonra tekrar enberi noktasından geçer.

Ay,ın bir evreden ardarda iki geçişi arasındaki süreye Kavuşum Ayı denir. Bu sure de yaklaşık 29.5306 gündür. Örneğin, bir yeniay evresinden bir kavuşum ayı sonra tekrar Yeniay oluşur.

Örnek olarak, Ay tutulması olayını alalım: Ay tutulması dolunay evresinde ve Ay – Yer – Güneş dizilişi düğümler çizgisinde ise olur.

• Ay'ın tekrar dolunay evresinde görülebilmesi için, kavuşum ayının tam katı kadar zamanın geçmesi gerekir,

• Ay'ın tekrar düğümler çizgisinde bulunması için de ejderel ay süresinin tam katı kadar zamanın geçmesi gerekir.

• Ayrıca Yer ile Ay arasındaki uzaklığı göz önüne aldığımızda, bir önceki tutulmadaki uzaklık kadar olmalıdır. Bunun için de ayrıksıl ay süresinin tam katı kadar sürenin geçmesi gerekir.

Geçmişte meydana gelen bir tutulmanın aynen tekrarı için bu gök cisimlerinin yeniden aynı konuma gelmeleri gerektiği açıktır. Gerekli hesaplama yapılırsa, geçmesi gereken sürenin ortalama olarak: 6585.34 gün= 18 yıl, 11.3 gün olduğu bulunur. Bu ise yaklaşık olarak: 223 kavuşum ayı, 242 ejderel ay ve 239 ayrıksıl ay eder. Güneş tutulması için de Ay, yeniay evresinde olmak kaydı ile burada söylenenler geçerlidir.