Biliyorsunuz Philae bataryası bittiği için üstündeki hiç bir alet şu anda çalışmıyor. Bir diğer konu da il çarpmada zıpkınlar neden çalışmadı sorsunun yanıtı aranıyor.

Bu konularda beraber fikir yürütelim istedim ama önce uzun yazıda yer bulamadığım önemli bir fotoğrafı sizinle paylaşmak istiyorum. Bu fotoğraf aslında iki kareden oluşan bir gif image, umarım FaceBook sayfasında çalışır, çalışmazsa da önemi yok. Bu iki kare Rosetta üzerindeki bir kameradan alındı, ne zaman Philae ilk 67P'nin yüzeyine değdiği anda yani 17:30'da, ikincisi ise 17:35'de, yani değip de zıpladıktan sonra. Kırmızı daire ile gösterilen yere dikkatinizi çekmek istiyorum. Birinci karede o siyah bulutumsu yapı yokken ikinci karede var, işte orası Philae'nin yüzeye değdiği nokta. O siyah bulutumsu yapı ise KY'ın yüzeyinde 7-8 cm kalınlığında bir toz katmanının varlığını gösteriyor. Philae çarptığı anda tozlar havalanıyor. Bu ise yine çok ilginç bir sonuç, çünkü materyalin yoğunluğuna bakıldığında çok sert su buzu, demek ki buz buharlaştığında tozlar hemen KY'ı terketmiyor.

Philae gitti bir dik duvarın yanına düştü, dolayısıyla çok az güneş ışığı alacağı için bataryalarını şimdilik şarj edemiyor. Ben iki yöntem düşündüm, bunlardan birincisi Rosetta'nın 63 metre kare güneş paneli var, dolayısıyla elektrik enerjisi açısından hiç sorunu yok. Keşke uzay aracının önüne bir projektör koysalardı, tam Philae'nin üstünden geçerken projektörü yakıp güneş ışığı gibi aşağıdakinin bataryasını dolduramaz mıydı? Diğer bir yöntem de yerin çevresinde dolanan iridyum uydular sabah güneş doğmadan önce akşam güneş battıktan bira sonra bulunduğunuz yere güneş ışığını yansıtır buna iridyum parlaması diyoruz. Rosetta ekseni çevresinde dönerken güneş panellerinin açısını öyle bir ayarlamalı ki o panellerden yansıyan güneş ışınları Phliae'nin güneş panellerine düşse. Yani uzmanı olmadığım bir konuda fikir yürütüyorum, belki çocukca ama benimkisi sadece çözüm aramak. 2015 yılının Ağustos ayını beklemeden acaba Philae üzerindeki bilimsel aletleri çalıştırmak mümkün olur mu? Siz de benim gibi yapabilirsiniz.

Bir ingiliz profesörü de zıpkınların neden çalışmadığı konusunda fikir ileri sürmüş, biz de ona yardımcı olabiliriz. ESA zıpkınların neden çalışmadığını bilmiyor. Ateşleme olmuş mu olmamış mı tam bir bilgi yok. Eğer ateşleme olduysa neden zıpkınlar yüzeye saplanmadı. Eğer yüzey çok yumuşak bir yapıdaysa zıpkınlar saplanır ama Philae'yı tutacak kadar sağlam olmaz diyor. Diğer bir olasılık da eğer o toz katmanın hemen altında çok sert su buzu varsa zıpkınlar saplanamaz doğal olarak. Başka neden ne olabilir diye düşünmeye devam edelim ama zamanla bu KY2ın çekirdeği çevresinde bir saçı (koma) oluşacak. Saçlarını oluşturan gaz ve toz atmosferi neleri etkileyecek onları da düşünmemiz gerekecek, çünkü saçı çekirdeğe göre çok parlak olacak. Sevgilerimle...