SORULAR

1. Özellikleri itibariyle açık yıldız kümeleri ile kapalı yıldız kümelerini karşılaştırınız.

2. Yıldızlararası ortamda keşfedilen çok atomlu moleküllere hergün yenileri eklenmektedir. Bulunduğunuz yerdeki üniversitelerden yararlanarak veya ilgili araştırmacılarla haberleşerek keşfedilen molekülleri güncel hâle getiriniz. Uzayda organik moleküllerin varlığının sonuçlarını tartışınız.

3. Gök yüzü açık ve mevsim uygun ise (Kitabın arkasındaki atlastan yararlanınız.) geceleyin çıplak gözle görebildiğiniz, örneğin "Orion" bulutsusunu, açık küme olan "Ülker" takım yıldızını belirleyiniz. Saman Yolu'nu anlatıldığı gibi görebiliyor musunuz?

4. Güneşin Saman Yolu merkezi etrafında dolanma hızı 220 km/sn ise, bir dolanma sonucu katettiği yolu hesap ediniz.

5. Bilindiği gibi ikinci Dünya Savaşı sırasında, astrofizik bilgileri çok kullanılmıştır. Güneş'teki patlamalardan savaşta yararlanılmıştır. Diğer yandan gelişen savaş teknolojisi ve hidrojen atomunun 21 cm dalga boyunda ışınım yaymasının bulunmasından sonra radyoteleskoplar gelişmiş ve 1950 li yıllardan sonra radyo astronomide hızlı bir atılım olmuştur. Bilim ve teknolojinin etkileşmesine iyi bir örnek teşkil eden bu konuyu araştırıp inceleyiniz.

6. Sarmal bir galaksi içinde yaşadığımızı nasıl anlarız? Sarmal kolların nerede olduğunu gözlemlerle nasıl anlarız?

7. Galaksi çeşitlerini, şekil ve içerik bakımından karşılaştırınız.

8. Kuazarların bizden çok büyük hızlarla uzaklaştıkları bilinmektedir. Başka bir deyişle kuazarların kırmızıya kaymaları çok büyüktür. Öyleyse kuazarlardan gelen ışık, zaman olarak Evrenin erken dönemlerinden bilgi taşımaktadır. Kuazarların çok büyük değerdeki kırmızıya kayma gözlemlerini yorumlamaya çalışınız?

9. Genişleyen Evren modelini anlayabilmek için bir balonun üzerine galaksileri temsil eden noktalar koyup yavaş yavaş şişirmek gerekir. Noktalar arasındaki uzaklıklar balon şiştikçe artacaktır. Ancak noktaların veya galaksilerin birbirlerine göre konumları değişmeyecektir. Böyle bir deneyle Evrenin nasıl genişlediği hakkında fikir edinmeye çalışınız.

10. Büyük patlama kozmoloji kuramını destekleyen gözlem ve bulguları tartışınız. Büyük patlama salınım modelinin gerçekleşebilmesi için ne olması gerekmektedir?

11. Evrenin yaklaşık boyutunu (yarıçapını) bulmak için en basit yol, en uzak galaksinin bizden ışık hızı ile uzaklaştığını varsayalım. Hubble sabitinin tersi yaklaşık 20 milyar yıl ise evrenin yarıçapı nedir?

12. Güneşin Galaksi merkezine olan uzaklığı 10000 pc ve merkez etrafında dolanma dönemi 100000 yıl olsaydı Galaksinin, kütlesi ne olurdu?